spot_img
Ana SayfaMANŞETAfrika, Enerji Dönüşümünde Yenilikçi Bir Yaklaşımı Desteklemek İçin Öncü Oluyor

Afrika, Enerji Dönüşümünde Yenilikçi Bir Yaklaşımı Desteklemek İçin Öncü Oluyor

Yenilenebilir enerjinin kullanılması, Afrika’nın iklim hedeflerine ulaşması ve büyük ekonomik ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılaması için kilit önem taşıyor. Yenilenebilir kaynakların bolluğuna rağmen Afrika’nın enerji dönüşümü henüz hız kazanmadı.

Son yirmi yılda yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımların %2’sinden daha azının alındığı Afrika, küresel enerji geçişinde tarihsel olarak geride kalmıştır. Bu yetersiz yatırım, dünya nüfusunun dörtte üçünün yeterli enerji erişiminden mahrum kalmasına neden oldu. Bu nedenle, sürdürülebilir bir enerji geleceğine geçişi hızlandırmak, Afrika enerji sistemine yapılan yatırımların önemli ve hızlı bir şekilde büyümesini gerektiriyor.

Bugün, kıtanın gelişim yörüngesinde çok önemli bir anın sinyalini veren, dönüştürücü bir değişim yaşanıyor. Geçen yıl COP28’de başlatılan Afrika’da Yenilenebilir Enerji Kaynakları için Hızlandırılmış Ortaklık (APRA), Eylül 2024’te Kenya’da düzenlenen Afrika İklim Zirvesi sırasında duyurulan İklim Değişikliği Nairobi Bildirgesi’ni temel aldı. APRA, Afrika uluslarını küresel bir konuma getiren benzersiz bir işbirliği platformuna öncülük ediyor. direksiyon.

İklim Değişikliği Nairobi Bildirgesi ve Eylem Çağrısı, Afrika’nın iklimle uyumlu bir sanayi devrimine öncülük etme konusundaki doğal kapasitesinin altını çiziyor. Bildirge, kıtanın yenilenebilir kapasitesini 2022’de 56 GW’tan 2030’a kadar 300 GW’a çıkarmak için iddialı bir hedef belirledi. Bu, COP28’in küresel olarak yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına ve verimlilik önlemlerini ikiye katlamaya yönelik daha geniş hedefleriyle uyumlu.

APRA’nın uygulama stratejisini tartışmak ve yukarıdaki kapasite hedefine yönelik çabaları en üst düzeye çıkarmanın yollarını araştırmak için, APRA’nın sekreteryası olan Uluslararası Yenilenebilir Enerji (IRENA) , Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentindeki 14. Toplantısının son gününde bir genel kurul toplantısı düzenledi . Oturumda Afrika ülkeleri ve bölgelerinin farklı koşulları vurgulandı ve herkese uyan tek bir strateji yerine özel bir yaklaşım savunuldu.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Kenya Enerji Bakanlığı Enerji ve Petrolden Sorumlu Kabine Sekreteri Davis Chirchir şunları söyledi: “Ülkelerimizin kendine özgü ihtiyaçlarına uygun bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Uygun altyapı eksikliği durgunluğa neden olur ve ilerlemeyi geciktirir. Afrika’yı iklim değişikliğiyle mücadelede dünya çapındaki benzerleriyle birlikte donatacak bir iklim değişikliği finansman modelini savunuyoruz. APRA gibi girişimler altyapıda somut değişikliklere yol açıyor ve yeşil sanayileşmeyi teşvik ediyor.”

APRA’nın hedefleri açıktır; finansmanı harekete geçirin, özel sektörleri dahil edin ve hedefe yönelik teknik yardım ve kapasite geliştirme sağlayın. APRA’nın yenilikçi yaklaşımı, üye ülkeler tarafından hazırlanan ulusal planlar tarafından yönlendirilmekte ve böylece girişimlerin belirli ihtiyaçlara ve koşullara göre uyarlanması sağlanmaktadır.

Moderatörlüğünde yapılan tartışmalar sırasında panelistler bağlamsal desteğin önemine dikkat çekti ve her Afrika ülkesinin ihtiyaçları ve öncelikleri bakımından benzersiz olduğu gerçeğini yineledi. Ancak Zimbabve Enerji ve Enerji Geliştirme Bakanı Edgar Moyo da şunu vurguladı: “APRA üyeliği yalnızca tek tek ülkelere destek olarak görülmemeli, aynı zamanda Afrika kıtasının tamamını temsil eden kolektif bir çaba olarak görülmelidir.”

Ayrıca diyalog, Afrika’da yenilenebilir enerjinin benimsenmesinin ilerletilmesinde uluslararası işbirliğinin etkisini artırmak için ek kaynaklara ve mekanizmalara olan ihtiyacın altını çizdi. APRA ve diğer ortaklıklar bu çabada hayati bir rol oynarken, güçlü bir yerel özel sektör oluşturmanın yenilenebilir sektörde dayanıklılığın teşvik edilmesi açısından hayati önem taşıdığı kabul edildi.

Bu bağlamda Namibya Maden ve Enerji Bakan Yardımcısı Kornelia Shilunga şunları söyledi: “APRA, yerel özel sektörü desteklemek için uygun maliyetli finansmanın kilidini açmak için kullanılmalıdır. Ortaklık, anlamlı sosyo-ekonomik etki yaratacak yeşil büyüme ve yeşil sanayileşme için bir araç olarak hizmet etmelidir.”

Afrika bu yol ayrımındayken, kararlılık ve işbirlikçi çabalar APRA üyelerinin* karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeye yönelik olmalıdır. Ortaklık, yenilenebilir enerjinin yalnızca kıtaya güç sağlamakla kalmayıp aynı zamanda onu sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümeye doğru ittiği bir geleceğe umut verici bir bakış sunuyor.

BENZER HABERLER
spot_img

FOSİL YAKITLAR