spot_img
Ana SayfaNÜKLEERAkkuyu NGS'de Yüksek Teknolojili Gaz ve Yağ Laboratuvarı faaliyete geçti

Akkuyu NGS’de Yüksek Teknolojili Gaz ve Yağ Laboratuvarı faaliyete geçti

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan kimya atölyesinde gazların analizini yapmak ve endüstriyel yağların kontrolünü sağlamak üzere tasarlanmış bir gaz ve yağ laboratuvarı faaliyete geçti.

Laboratuvar, Akkuyu NGS sahasında modern ekipmanlar kullanılarak yapılacak olan hızlı testler için hazır hale getirildi. Geniş bir cihaz yelpazesine sahip olan laboratuvarda, her türden endüstriyel yağın başlıca özellikleri belirlenecek ve uzmanlar tarafından yağların fiziksel-kimyasal ve kromatografik analizleri yapılacak. Türbin jeneratöründe ve nitrojen-oksijen istasyonunda gaz analizlerinin gerçekleştirileceği laboratuvarda ayrıca ortamdaki gazların durumu da takip edilecek.

Laboratuvarda incelemesi yapılacak yağlardan biri olan transformatör yağı, nükleer santralin elektrikli ekipmanın iletken parçalarının yalıtımını sağlıyor ve ısı giderici bir ortam oluşturuyor. Nükleer santralin işletilmesinde ayrıca türbin, transmisyon ve kompresör yağları ile alev geciktirici sentetik sıvı ve dizel yakıt da kullanılıyor.

Gaz ve endüstriyel yağların teknik döngülerinin yirmi dört saat boyunca izlenmesi ve NGS uzmanlarının danışmanlığı için en modern ekipmanlarla donatılan laboratuvar ayrıca kompleks araştırmalar yürütmek için yüksek teknoloji ürünü cihazlara sahip.

Laboratuvarda şimdiden “Kristall-9000” gaz kromatografik komplekslerini, açık ve kapalı potada parlama noktası belirleme aparatları, otomatik titratörleri, yoğunluk ölçerleri, X-ışını floresan enerji dağıtıcı spektrometreyi, yağ viskozitesi ölçer sistemi ve taşınabilir gaz analizörlerini test etmek için çalışmalar başladı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akkuyu NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, “Gaz ve endüstriyel yağ laboratuvarındaki cihaz ve ekipmanların devreye alma çalışmaları tamamlandı. En kısa zamanda türbin yağı Akkuyu NGS inşaat sahasına ulaşmaya başlayacaktır. Kimya atölyesi uzmanları, parlama noktası, viskozite, asit oranı, endüstriyel saflık sınıfı ve hava alma süresi gibi çeşitli göstergeleri, yani yağın kalitesini karakterize eden tüm göstergeleri belirleyerek türbin yağının giriş kontrolünü yapmaya hazırdır. Teknik kabiliyetler, yağlardaki çözünmüş nemin, köpürme eğiliminin ve yağ ortamının yoğunluğunun belirlenmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. 

BENZER HABERLER
spot_img

FOSİL YAKITLAR