spot_img
Ana SayfaFOSİL YAKITAlmanya gaz şebekesinin kapatılması için düğmeye bastı

Almanya gaz şebekesinin kapatılması için düğmeye bastı

Almanya, tüketiciler ve operatörler için iklim açısından nötr ısıtmaya sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla ülkenin gaz dağıtım ağının kademeli olarak hizmet dışı bırakılmasına yönelik planlamayı başlattı.

 

Clean Energy Wire’da yer alan habere göre, Almanya Ekonomi Bakanlığı yayınladığı belgede, ülkenin 2045 yılına kadar iklim nötr olma hedefine yaklaşmasının ardından mevcut doğal gaz tedarik şebekelerine artık mevcut şekli ve kapsamında ihtiyaç duyulmayacağını söyledi. “Dönüşüm aşamasında son tüketiciler için sürekli ve uygun fiyatlı enerji tedariğinin garanti edilmesi hayati önem taşıyor” ve gaz kullanıcılarının sayısı azaldıkça hanelerin ve şirketlerin şebeke ücretlerinde keskin bir artışla karşı karşıya kalmaması çok önemli. Belgede, bir zaman çerçevesi belirtmeden, “Doğal gaz şebekeleri kapatılırsa, bağlı müşterilerin enerji tedariklerini değiştirmek için yeterli teslim süresine sahip olması gerektiği” belirtiliyor.

Belge, doğal gazın aşamalı olarak sona ermesi sırasında iklim hedeflerini, arz güvenliğini ve ekonomik verimliliği uzlaştırmanın zor olacağını söylüyor. Belge, “Bu dönüşümün bir parçası olarak gaz dağıtım ağlarının güvenli bir şekilde işletilmeye devam etmesi gerekiyor” diyor ve “bunlara büyük olasılıkla şu ana kıyasla çok daha az ihtiyaç duyulacağını” ekliyor.

Enerji ve iklim düşünce kuruluşu Agora Energiewende geçen yıl , gaz boru hattı ağının, iklim açısından nötr enerji kaynaklarına geçişle birlikte tüketiciler ve operatörler için milyarlarca avroluk atıl durumdaki varlıkların büyük ölçüde geçerliliğini yitireceğini ve ülkenin, büyük maliyetlerden kaçınmak için gaz dağıtım şebekesinin düzenli bir şekilde kullanımdan kaldırılmasını sağlaması gerektiğini söyledi. Agora, “2045 yılına kadar iklim nötrlüğü hedefi doğrultusunda, mevcut gaz dağıtım ağlarının yüzde 90’ından fazlasının artık kullanılmayacağını öngörebiliriz.” dedi.

BENZER HABERLER
spot_img

FOSİL YAKITLAR