spot_img
Ana SayfaGÜNCELBayraktar: Suriye'de Bir Doğalgaz Boru Hattı İnşa Edilebilir

Bayraktar: Suriye’de Bir Doğalgaz Boru Hattı İnşa Edilebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa’ya doğal gaz tedarikini artırabileceğini belirterek, “Avrupa’ya yıllık 10 milyar metreküp doğal gaz ihraç edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya sevkiyatının durmasıyla Türkiye’nin, Avrupa’nın enerji arz güvenliği konusundaki önemi yeniden gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Japon Nikkei Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’nın enerji arz güvenliğine daha fazla katkı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Avrupa, gerekli siyasi iradeyi ve taahhüdü gösterip ek interkonneksiyon yatırımlarını gerçekleştirirse, Balkan Boru Hattı üzerinden Orta ve Doğu Avrupa’ya yıllık 10 milyar metreküpe kadar gaz ihraç edebiliriz” dedi.

“SURİYE’YE BÜYÜK YATIRIM İHTİYACI VAR”
Bayraktar, Nikkei’ye verdiği röportajda Suriye’nin enerji altyapısının yeniden inşası hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçen hafta Suriye’ye giden bakanlık heyetinin döndüğünü ve ülkedeki enerji altyapısının mevcut durumunun oldukça yetersiz olduğunu belirten Bayraktar, “Enerji altyapısının iyileştirilmesi için ciddi yatırımlara ihtiyaç var” dedi.

Bayraktar, “Şu anda Halep ve Afrin gibi Suriye şehirlerine elektrik sağlıyoruz. Bu hizmeti ülkenin daha güneyine de genişletebiliriz. Ayrıca, hanelere dizel jeneratör yakıtı tedarik edilmesi üzerinde de çalışılabilir” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’YE DOĞAL GAZ BORU HATTI PLANLANABİLİR”
Bakan Bayraktar, Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz boru hattı inşa edilmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Ayrıca iletim hatlarının onarılması durumunda özel sektöre ait yüzer elektrik üretim santrallerinin devreye alınabileceğini ifade etti. Küresel topluma ise Suriye’nin yeniden inşa sürecine destek olma ve Şam’a yönelik yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu.

KATAR-TÜRKİYE BORU HATTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Katar’dan Türkiye’ye Suriye üzerinden uzanacak bir boru hattı projesinin yeniden canlandırılmasıyla ilgili olarak, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin herkes için faydalı olduğunu belirtti. Bakan, Katar gazının Türkiye’ye ulaştıktan sonra mevcut boru hattı altyapısı aracılığıyla swap anlaşmaları yoluyla Avrupa’ya da taşınabileceğini ifade etti.

“Bu tür bir boru hattının hayata geçirilebilmesi için güvenli bir taşıma sistemine ihtiyaç var. Bu da istikrarlı bir Suriye ve istikrarlı bir bölge gerektirir. Tüm bunların gerçekleşmesi ise biraz zaman alacaktır,” dedi.

BENZER HABERLER
spot_img

FOSİL YAKITLAR