Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 21 Ocak 2025 gecesi Bolu, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan bir otelde çıkan yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, yangında 66 kişinin hayatını kaybettiği ve 55 kişinin yaralandığı ifade edildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yangının ahşap binanın alt katında bulunan mutfak bölümünde başladığı ve kısa sürede tüm binayı sardığı belirtildi.
Açıklamada, sosyal medyada ve basında yayımlanan görüntülerin binanın zamanında tahliye edilmesinde ciddi sorunların yaşandığını ortaya koyduğu belirtilerek, “Günümüz teknolojisi, elektronik yangın algılama ve uyarı sistemleri sayesinde tahliyelerin can kaybı yaşanmadan gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Özellikle otel, hastane, okul ve alışveriş merkezi gibi kamuya açık yapılarda, yangın ihbar ve söndürme sistemlerinin doğru şekilde kurulması ve sürekli olarak işlevsel kalmasının sağlanması hayati bir gerekliliktir. Ayrıca, modern binalarda yangın algılama, alarm ve söndürme sistemlerinin kendi iç işleyişlerinde ve havalandırma ile geçiş kontrol sistemleri gibi diğer mekanizmalarla entegre bir yapıda çalışması zorunlu hale gelmelidir” ifadelerine yer verildi.
“Eski Binaların Yangın Güvenliği Önlemleri Yetersiz”
“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te yer alan “mevcut yapı” tanımının, eski binaların yangın güvenliği önlemleri konusundaki zorunlulukları hafiflettiğine dikkat çekildi.
Yapılan açıklamada “29 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle, 2007 yılından önce yapı ruhsatı başvurusu yapılan ve o tarihten önce inşası tamamlanan binalar “mevcut yapı” olarak tanımlanmıştır. Bu düzenleme, geçmişteki mevzuat eksiklikleri nedeniyle alınması gereken yangın güvenliği önlemlerinin eksik uygulanmasına neden olmuştur. Odamız, uzun yıllardır bu düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekmekte ve özellikle kamuya açık binalarda yangın güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Son yaşanan yangın, bu mevzuat eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.” denildi.
“Düzenli Bakım Hayati Önem Taşıyor”
Elektrik kaynaklı yangınların önlenmesi için, binalardaki elektrik ve elektronik tesisatlarının düzenli olarak bakım ve testten geçirilmesinin kritik bir öneme sahip olduğu vurgulandı.
“Ayrıca, tesisatın periyodik olarak uzman mühendisler tarafından kontrol edilmesi, olası yangın tehlikelerinin önüne geçmek için önemlidir. Bu vesileyle, Elektrik İç Tesisatları Yönetmeliği’nin eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Yangın algılama ve uyarı sistemlerinin kurulması tek başına yeterli değildir. Bu sistemlerin kesintisiz bir şekilde çalışır durumda tutulabilmesi için düzenli bakım ve kontrollerin yapılması hayati önem taşımaktadır. Odamız, binalardaki yangın güvenliği sistemleri başta olmak üzere tüm elektronik sistemlerin sürekli çalışmasını sağlamak amacıyla Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu unvanını içeren bir mevzuat oluşturmuştur. 2012 yılında yayımlanan EMO Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatlarına Ait Mühendislik Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanması ve ilgili bakanlıklar tarafından gerekli yönetmelik değişikliklerinin yapılması gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Yönetmelikte Değişiklik Yapılmalı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te acilen değişiklik yapılmasını talep ederek, “Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu” tanımının eklenmesini ve kamuya açık tüm binalarda uzman mühendis bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yangın algılama ve uyarı sistemlerine ilişkin zorunlu periyodik bakım ve kontroller mevzuatta tanımlanmalı ve bu sistemlerin her an çalışır durumda olması sağlanmalıdır. Mevzuat eksiklikleri nedeniyle güvenlik zaafiyetlerinin oluştuğunu bir kez daha hatırlatıyor, gerekli düzenlemeler yapılana kadar yurttaşları, bina yöneticilerini, işletmecileri ve özellikle hastane, otel, yurt ve okul yönetimlerini ‘zorunlu’ olmasa da proaktif önlemler almaya davet ediyoruz.Elektrik ve elektronik sistemlerin kontrolleri için EMO birimlerine ve uzman üyelerimize başvurabileceklerini de hatırlatıyoruz.”