Yuvam Dünya Derneği’nin Hacettepe Üniversitesi ve Koç Üniversitesi iş birliğiyle başlattığı Yuvam Dünya İklim Kliniği, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde, Viatris’in koşulsuz destekleriyle, iklim krizinin beden ve ruh sağlığı üzerindeki etkilerine dair bir sempozyum gerçekleştirdi. Türkiye’den ve dünyadan 16 konuşmacının katıldığı sempozyumda konuya farklı uzmanlık alanından yaklaşan 6 oturum düzenlendi.
Üniversite öğrencilerinden sağlık profesyonellerine, iş dünyası profesyonellerinden konuya ilgi duyan dinleyicilere kadar geniş bir kitlenin takip ettiği sempozyum Yuvam Dünya Eğitim Direktörü Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu’nun moderatörlüğünde Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sempozyumda, UNDP Avrasya Bölgesi İletişim Koordinatörü Faik Uyanık ve WHO Türkiye Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Tufan Nayir, WHO ve UNDP’nin bakış açısından iklim krizi ve sağlık konularını ele aldılar.
“İklim Değişikliğinin Sağlığa Etkileri ve İklime Dirençli Bireyler Yaratma Yolları” başlıklı ilk oturumda, İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver’in moderatörülüğünde; psikiyatri profesörü Prof. Dr. K. Oğuz Karamustafalıoğlu, İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyeleri Dr. Burçin İkiz ve Dr. Elif Altuğ gibi uzman isimler; fosil yakıtların solunum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden, iklim krizinin sinir sistemi üzerindeki uzun vadeli etkilerine ve sıcak hava dalgalarının ruhsal bozukluklarla birlikte sağlık hizmetlerine başvurularda artışa neden olabileceği gibi konuları aktardılar. Yuvam Dünya Üyesi Dilara Koçak ise beslenme ve tüketim alışkanlıklarının gezegen sağlığı üzerindeki etkilerini anlatarak, bireylerin yapabileceği değişikliklere dikkat çekti.
“İklim Krizi Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?” başlıklı, İklim Kliniği Bilim Kurulu Üyesi Dr. Burçin İkiz’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, psikoloji alanından uluslarası uzmanlar Prof. Yoko Nomura, Prof. Marc Berman ve Dr. Emma Lawrance, iklim değişikliğinden en çok etkilenen topluluklar, ekstrem hava olaylarının bireyler üzerindeki uzun vadeli etkileri ve yeşil alanların ruh sağlığına katkıları gibi konuları ele aldılar. Sanayileşme sonrası gelişen yaşam düzeninde şehirlerdeki yeşil alanların azalmasının sadece gezegenin nefesini kesmediğini, insanların da ruh sağlığını olumsuz etkilediğini bir gözlem üzerinden paylaşan bilim insanları, hastanelerde camından yeşil alan görünen hasta odalarında tedavi gören hastaların, bina gören hastalardan daha önce taburcu olduğunu dile getirerek yaşam biçimimizi tanımladığımız her alanın üzerimizdeki etkisini gözler önüne serdi.
İklim krizi ile mücadelede bireysel dirençliliğimizi artırmak için mindfulness ve regülasyon pratiklerinin yer aldığı oturumda ise, Yuvam Dünya Üyesi Berivan Aslan Sungur, bireylerin artan eko-anksiyeteyle başa çıkabilmesi için uygulamalı teknikler paylaştı.
Sağlık Kampüslerinde Gezegen Sağlığı başlıklı son oturumda ise söz gençlerdeydi. Planetary Health Report Card Türkiye Lideri Sıla Gürbüz moderatörülüğünde EMSA Türkiye’den Enes Beşir ve ÖHDER’den Görkem Gülsoy, sağlık çalışanlarının yeşil ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmedeki rolü ile üniversite kampüslerinde sürdürülebilirliği sağlamak adına yapılan çalışmaları aktardılar.
Kapanışta, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık ve Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Sabancı, iklim krizine karşı mücadele ederken hem gezegenimize hem de ruh sağlığımıza katkı sağlayabilecek olumlu alışkanlıklar edinmenin önemine vurgu yaparak sempozyumu sonlandırdılar.
Her geçen gün etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim krizi konusunda direncimizi her anlamda güçlendirmemiz gerektiği ortada. Hava kirliliği, vektör kaynaklı hastalıklar, aşırı hava olaylarının yol açtığı hasarlar ve gıda yetersizliği gibi bedensel sağlığımızı tehdit eden unsurların yanı sıra, ruh sağlığımız üzerindeki önemli etkilerini derinlemesine incelemek için sempozyumun tamamını Yuvam Dünya YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz!