Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği “Ege İş Dünyası” buluşmalarında üçüncü durak, Türkiye’nin geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi merkezi olan Uşak oldu.
Türkiye’nin tekstil geri dönüşümündeki yüzde 75’lik payıyla sürdürülebilirlikte öncülük yapan Uşak, 2024 yılında 18,4 milyar dolar döviz kazandıran Ege İhracatçı Birlikleri’nin iş birliği ve destekleriyle ihracatını daha da artırmayı hedefliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı’nın 16 başlık altında sunduğu devlet yardımlarından en iyi şekilde yararlanılması için görev sahasındaki illeri ziyaret ederek, hem hizmetlerini hem de devlet desteklerini paylaşmayı sürdürüyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Uşak’ın geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi alanında gerçekleştirdiği çalışmaların, daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Girit, “Küresel ısınmanın etkisiyle iklim değişikliği, dünya dengelerini tehdit ediyor. Bugün, dünya mevcut yaşam konforunu sürdürebilmek için 1,7 dünyaya ihtiyaç duyuyor. Ancak bu mümkün değil, bu nedenle iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini hafifletmek ve karbon salınımını azaltmak için döngüsel ekonomiye yoğunlaşmamız gerekli. Döngüsel tekstil prensiplerine dayalı sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir ve geri dönüşümlü malzemelerin geliştirilmesi, çevre ve insani değerlere duyarlı tedarik zincirleri, etik üretim, onarım, bakım ve ikinci el kullanım gibi uzun ömürlü ürünler ile kullanılmayan ürünleri yeniden üretim sürecine dâhil eden modeller önceliğimiz olmalı. Uşak, bu bağlamda örnek bir şehir” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı Faaliyet İlleri verilerine göre Uşak’ın 442 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Girit, “Uşak, geri dönüşüm ve döngüsel ekonomide büyük başarılar elde etti ve potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uşak’ın ihracat kapasitesi, rahatlıkla 1 milyar dolara ulaşabilir. Bu hedefe ulaşmaları için Uşaklı ihracatçılardan 1 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz. Uşaklı ihracatçılarımızın bu hedefe ulaşabilmesi için Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı devlet desteklerinden en iyi şekilde yararlanmalarını öneriyoruz” dedi.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir, küresel ekonominin daha karmaşık hale geldiğini belirterek, ihracatın ve sürdürülebilirliğin öneminin arttığını vurguladı. Uşak’ın tekstil, geri dönüşüm, seramik, halıcılık ve diğer sektörlerde üretim üssü olmaya devam ettiğini söyledi. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise ABD, Almanya ve Irak. Kandemir, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün, ticaretin ve ihracatın geleceği için kritik olduğunu ifade etti. Uşak, tekstil, deri, alüminyum ve plastik gibi birçok sektörde geri dönüşüm yapabilen nadir bir üretim ekosistemine sahip. Özellikle tekstil geri dönüşüm sektörü, Türkiye’deki üretimin yüzde 72’sini oluşturuyor. Yılda 708.000 ton endüstriyel tekstil atığı, 162.000 ton deri, 90.000 ton plastik ve 10.000 ton araç lastiği geri dönüştürülerek sektöre katkı sağlanıyor.
Kandemir, Uşak’ın ihracat potansiyelini artırmak için tekstil, geri dönüşüm, seramik ve beyaz et gibi sektörlerde stratejik planlama ve desteklere ihtiyaç duyduklarını belirtti. Ege İhracatçı Birlikleri ile ortak çalışmalarla firmaların ar-ge ve ur-ge kapasitesini güçlendireceklerini vurguladı. İ. Cumhur İşbırakmaz ve Ege İhracatçı Birlikleri uzmanları ise, Ticaret Bakanlığı’nın ihracatçılara sağladığı 16 başlıktaki desteklerle ilgili Uşaklı firmalara bilgilendirme yaptı.
Ege İş Dünyası Uşak Programı’nda, 20 yıldır ihracat yapan 20 firmaya ödülleri verildi. Ödül alan firmalar arasında Ağaoğlu Tekstil, Balta Orient Tekstil, Bekir Kuyucak, Bozoğlu Tekstil, Gediz Tavukçuluk, Gökkuşağı Tekstil, Haksa İplik, Manas Mensucat, Nimtaş Tekstil, Payteks Deri, Plato Elyaf, Polat İplik, Rantteks Tekstil, Sarar Battaniye, Sarıkılıç Tekstil, Sekapa Tekstil, Som Pazarlama, ve Tekinler Tekstil yer aldı. Ayrıca, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ve EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş’ı ve başarılı firmaları ziyaret etti.